Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Laboratuvar Yerel Kredi AKTS
ST5038 SAVUNMA VE UZAY TEKNOLOJİLERİNDE İLERİ MALZEMELER 3,00 0,00 0,00 3,00 6,00

Ders Detayı
Dersin Dili : Türkçe
Dersin Seviyesi : Doktora
Dersin Tipi : Seçmeli
Ön Koşullar : Yok
Dersin Amacı : İleri malzeme bilimi, malzeme, elektrik-elektronik, fizik, kimya biyoloji gibi bilimleri içine alan interdisipliner bir çalışma alanıdır. Bu ders, güncel ve geleceğin kritik malzeme teknolojilerinin incelenmesinde ve uygulamalarında potansiyel olarak diğer alanlarla entegre bir şekilde olacak kazanımlar sunacaktır. Malzeme biliminin genel amacı, malzemelerin iç yapısının tanıtılması ve iç yapılar ile özellikleri arasındaki bağlantıların incelenerek temel ilkeler ve kavramlar ışığında uygulamada kullanılan malzeme türlerinin incelenerek malzemelerin ileri sentez yöntemleri, süreçleri, karakterizasyon ve ileri test aşamalarının detayları tartışılacaktır. Ayrıca,bu ders de hedeflenen uygulamalar için malzeme özelliklerinin uygunluğunun, bu malzemelerin işlenmesinin, işlemenin sonraki yapı ve özellikleri ve nihai performans üzerindeki etkilerinin arkasındaki temel ilkelerle ilgilenmeyi hedeflemektedir.
Dersin İçeriği : Savunma, uzay, havacılık, mikro-elektronik, iletişim ve otomotiv sektörlerinde kullanılan ileri teknoloji malzemelerinin fiziksel, kimyasal özelliklerinin ve üretim yöntemlerinin incelenmesi. Kritik teknolojik öneme sahip olan güncel ve geleceğin malzeme teknolojileri; Savunma sanayi, Uzay, havacılık ve diğer bilimlerle entegre olarak malzeme biliminin temelleri ışığında gelişmiş metalik, seramik, cam, kompozit ve polimerik bazlı malzemeler.. vb. Ayrıca havacılık ve uzay malzemeleri, tıbbi malzemeler, kaplamalar, karbon bazlı malzemeler vb.yeni nesil enerjik malzemeleri, nano malzemeler ve uygulamaları, kompozit ve nano-kompozit uygulamaları,metal ve camsı yüzeylerin ileri kaplama süreçleri ve ileri karakterizasyon teknikleri ile incelenmesini de içermektedir.
Dersin Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar : 1. Advanced Materials Processing and Manufacturing, Yogesh Jaluria. 2. Advanced Materials for Defense, Raul Fangueiro, Sohel Rana. 3.Introduction to Aerospace Materials, Adrian Mouritz. 4.Aerospace Materials and Material Technology, S.Narahari Prasad, P.Rambabu, and N.Ebuswara Prasad. 5. Handbook of NanoMaterials, Robert Vajtai. 6. Synthesis and Characterization of Advanced Materials, Michael A.Serio, Dieter M.Gruen, Ripudaman Malhotra.
Planlanan Öğrenme Etkinlikleri ve Öğretme Yöntemleri : Ders sunumları, videolar, geçmiş ve güncel veriler ve çıktıların tartışılması ve literatürden ilgili makaleler
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar : yok
Dersi Veren Öğretim Elemanları : Dr. Zeynep Baz
Dersi Veren Öğretim Elemanı Yardımcıları : yok
Dersin Verilişi : -
En Son Güncelleme Tarihi: : 4.01.2021 18:04:15

  • 1 İleri malzemenin kavranılması
  • 2 Disiplin içi ve multidisipliner olarak etkin ve verimli becerilerin kazanılarak analiz, çözüm yeteneği kazanılması
  • 3 İleri malzeme kavramının Savunma, Havacılık ve Uzay alanında uygulanması becerisinin kavranılması.
  • 4 Güncel ve geleceğin kritik malzeme teknolojilerinin incelenmesinde ve uygulamalarında potansiyel olarak diğer alanlarla entegre olacak şekilde beceriler kazanılması.
  • 5 Akademik ve endüstriyel platformlarda araştırma, geliştirme projelerini yazma ve bilfiil fikir üretme geliştirme yeteneğinin kazanılması.
  • 6 Malzeme biliminin genel amacı, malzemelerin iç yapısının tanıtılması ve iç yapılar ile özellikleri arasındaki bağlantıların kazanılması
  • 7 İleri malzemelerin sektörel olarak uygulamalarının ve özellikle savunma ve havacılık alanlarındaki gelişmelerin öğrenilmesi.
  • 8 Yeni nesil enerjik malzemeleri, nano malzemeler ve uygulamaları, kompozit ve nano-kompozit uygulamaları,metal ve camsı yüzeylerin ileri kaplama süreçleri ve ileri karakterizasyon tekniklerinin kavranılması.
  • 9 Malzeme özelliklerinin uygunluğunun, bu malzemelerin işlenmesinin, yapı ve özelliklerinin nihai performans üzerindeki etkilerinin temel ilkelerle ilgisinin kavranılması.
  • 10 Savunma, Havacılık, Uzay ve diğer alanlara ait karmaşık problemlere çözüm yeteneği kazanılarak, multidisipliner bir yaklaşımla diğer mühendislik, fen bilimleri alanlarıyla entegre bir şekilde yaklaşım becerisinin kazanılması

Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Laboratuvar Yerel Kredi AKTS

Teorik Uygulama Laboratuvar Hazırlık Bilgileri Öğretim Metodları
1.Hafta *Malzeme biliminin temelleri
2.Hafta *İleri malzemenin tanımı, özellikleri ve çeşitleri
3.Hafta *Katma değeri yüksek ve yüksek potansiyele sahip uygulama açısından malzemelerin sınıflandırılması
4.Hafta *Savunma ve uzay, havacılık için güncel ve yenilikçi malzemeler
5.Hafta *Metal ve camsı yüzeylerin, karbon bazlı yapıların özellikleri ve uygulamaları
6.Hafta *Ödev ve grup çalışması
7.Hafta *Vize Sınavı
8.Hafta *Savunma ve uzay alanında nanoteknoloji uygulamaları
9.Hafta *Yüksek nitelikli fiber malzemeler, gözenekli malzemeler, meta-malzemeler ,kaplamalar, akıllı malzemeler çeşitleri ve özellikleri ve uygulamaları
10.Hafta *Kompozit malzemeler ve çeşitleri ; savunma,uzay ve havacılık uygulamaları
11.Hafta *İleri malzeme testleri ve standartlar (IS)
12.Hafta *Malzeme Karakterizasyonu için Analitik Teknikler
13.Hafta *Savunma uygulamaları ve Uzay uygulamaları için gelecekteki gelişmiş malzemeler
14.Hafta *Proje ve grup çalışması sunumu
15.Hafta *Final Sınavı

  • 1 Vize : 30,000
  • 2 Ödev : 10,000
  • 3 Final : 60,000

Aktiviteler Sayı Süresi(Saat) Toplam İş Yükü

P.Ç. 1 P.Ç. 2 P.Ç. 3 P.Ç. 4 P.Ç. 5 P.Ç. 6 P.Ç. 7 P.Ç. 8 P.Ç. 9 P.Ç. 10 P.Ç. 11
Ö.Ç. 1 5 5 4 4 4 4 4 4 5 5 0
Ö.Ç. 2 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 0
Ö.Ç. 3 4 4 5 5 5 5 5 5 5 4 0
Ö.Ç. 4 4 5 4 4 4 3 4 5 5 5 0
Ö.Ç. 5 4 4 4 4 5 5 5 5 4 4 0
Ö.Ç. 6 5 5 4 4 5 4 4 4 5 5 0
Ö.Ç. 7 5 5 4 4 5 4 4 4 5 5 0
Ö.Ç. 8 5 5 5 4 5 4 4 4 5 5 0
Ö.Ç. 9 5 5 5 5 5 4 4 4 5 5 0
Ö.Ç. 10 5 5 4 5 4 4 4 4 5 5 0