Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Laboratuvar Yerel Kredi AKTS
TB5099 ALTERNATİF YEMEKLİK BAKLAGİL TÜRLERİ VE TARIMI 3,00 0,00 0,00 3,00 8,00

Ders Detayı
Dersin Dili : Türkçe
Dersin Seviyesi : Yüksek Lisans
Dersin Tipi : Seçmeli
Ön Koşullar : Yok
Dersin Amacı : Baklagiller familyasında yer alan yemeklik tane baklagiller dışındaki alternatif yemeklik baklagil türlerinin yer aldığı familyalar ile bu familyalara ait alt familyada yer alan alternatif baklagil türlerini tüm morfolojik, agronomik ve ekolojik özelliklerini tanıtmaktır.
Dersin İçeriği : Dünyada ve ülkemizde ekonomik öneme sahip olan alternatif yemeklik baklagillerin ekolojisi, iklim istekleri, tarım teknikleri, toprak hazırlığı ekim bakım gübreleme gibi kültürel uygulamalar, döllenme ve çiçeklenme biyolojileri, kullanılan ıslah yöntemleri ana hatlarıyla dersin konularını oluşturmaktadır.
Dersin Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar : 1-Summerfield, R.J., Roberts, E.H. 1985. Grain Legume Crops. Collin Perofeessional and Technical Books, London. 2-Duce, J.A. 1981. In Handbook of Legumes of World Ekonomim Importance. New York: Plenum, 191-195p. 3-Smartt, J. 1999. Grain Legume Crop, Evoluation and Genetic Resources, Cambridge University. 4-Değişik kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notları.
Planlanan Öğrenme Etkinlikleri ve Öğretme Yöntemleri : Konu ile ilgili gerekli arazi ve laboratuvar çalışmaları
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar : Bilimsel çalışmalar ve makaleler
Dersi Veren Öğretim Elemanları : Prof. Dr. Ömer Sözen
Dersi Veren Öğretim Elemanı Yardımcıları : Yok
Dersin Verilişi : Ders dönemi boyunca gerekli teorik bilgi öğrenciye aktarılır.
En Son Güncelleme Tarihi: : 2.01.2023 15:35:11

  • 1 Baklagiller familyasının genel özelliklerini öğrenir.
  • 2 Bu familyadaki tarımı yapılan türleri tanır.
  • 3 Baklagillerin gıda dışı amaçlarda kullanımı hakkında bilgi edinir.
  • 4 Ülkemizde tarımı yapılan alternatif baklagil türlerini öğrenir.
  • 5 Dünyada tarımı yapılan alternatif baklagil türlerini öğrenir.

Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Laboratuvar Yerel Kredi AKTS

Teorik Uygulama Laboratuvar Hazırlık Bilgileri Öğretim Metodları
1.Hafta *Baklagillerin taksonomideki yeri ve genel özellikleri
2.Hafta *Mimosoideae, Caesalpinioideae, Papilionoideae alt familyalarının genel özellikler
3.Hafta *Ülkemiz doğal florasında bulunan baklagil türleri ve gen merkezleri
4.Hafta *Ülkemizde tarımı yapılan yemeklik baklagillerin mevcut durumu
5.Hafta *Ülkemizde tıbbi ve süs bitkisi olan baklagiller
6.Hafta *Vize.
7.Hafta *Dünyada tarımı yapılan alternatif Phaseolus türlerinin genel özellikleri, ekolojik istekleri ve kullanım şekilleri
8.Hafta *Dünyada tarımı yapılan alternatif Cicer türlerinin genel özellikleri, ekolojik istekleri ve kullanım şekilleri
9.Hafta *Dünyada tarımı yapılan alternatif Lentil türlerinin genel özellikleri, ekolojik istekleri ve kullanım şekilleri
10.Hafta *Dünyada tarımı yapılan alternatif Vigna türlerinin genel özellikleri, ekolojik istekleri ve kullanım şekilleri
11.Hafta *Dünyada tarımı yapılan alternatif Pisum türlerinin genel özellikleri, ekolojik istekleri ve kullanım şekilleri
12.Hafta *Yem olarak kullanılabilecek türlerin tanınması
13.Hafta *Ülkemiz ekolojik şartlarında hangi baklagil bitkileri uygundur?
14.Hafta *Final.

  • 1 Vize : 40,000
  • 2 Final : 60,000

Aktiviteler Sayı Süresi(Saat) Toplam İş Yükü
Vize / Midterms 1 22,00 22,00
Final / Final 1 20,00 20,00
Ödev / Assignment 1 10,00 10,00
Ders Sonrası Biresysel Çalışma / Individual study after lecture 6 14,00 84,00
Seminer / Seminar 1 22,00 22,00
Teorik Ders Anlatım / Theoretical Lecturing 14 3,00 42,00
Ara Sınav Hazırlık / Preparation for midterm 1 15,00 15,00
Final Sınavı Hazırlık / Preparation for final 1 15,00 15,00
Uygulama / Pratik Sonrası Biresysel Çalışma / Individual study after Application / Practice 1 2,00 2,00
Toplam : 232,00
Toplam İş Yükü / 30 ( Saat ) : 8
AKTS : 8,00

P.Ç. 1 P.Ç. 2 P.Ç. 3 P.Ç. 4 P.Ç. 5 P.Ç. 6 P.Ç. 7 P.Ç. 8 P.Ç. 9 P.Ç. 10
Ö.Ç. 1 4 4 4 4 4 4 4 5 4 4
Ö.Ç. 2 4 5 4 4 4 4 5 4 4 4
Ö.Ç. 3 4 4 4 4 4 4 4 5 4 5
Ö.Ç. 4 4 4 5 4 4 5 4 4 4 5
Ö.Ç. 5 4 4 4 4 4 5 5 4 4 4