Ders Kodu | Ders Adı | Teorik | Uygulama | Laboratuvar | Yerel Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|---|
TB5013 | YEMEKLİK BAKLAGİLLERİN ÖZEL YETİŞTİRME VE ISLAHI | 3,00 | 0,00 | 0,00 | 3,00 | 8,00 |
Dersin Dili | : | Türkçe |
---|---|---|
Dersin Seviyesi | : | Yüksek Lisans |
Dersin Tipi | : | Seçmeli |
Ön Koşullar | : | Yok |
Dersin Amacı | : | Bu derste amaç, tane baklagil yetiştiriciliğinde modern yetiştiricilik uygulamaları, ıslah amaçları ve yöntemleri anlatılarak, verimliliğin nasıl arttırılabileceği ve günümüzde sürdürülebilir tarımda baklagillerin önemi hakkında bilgi vermektir. |
Dersin İçeriği | : | Dünyada ve ülkemizde ekonomik öneme sahip olan yemeklik baklagillerin tarım teknikleri, toprak hazırlığı ekim bakım gübreleme gibi kültürel uygulamalar, yemeklik baklagillerde ıslah amaçları, döllenme ve çiçeklenme biyolojileri, kullanılan ıslah yöntemleri ana hatlarıyla dersin konularını oluşturmaktadır. |
Dersin Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | : | 1. Azkan,N., 2002. Yemeklik Tane Baklagiller (IV. Baskı), Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Ders Notları No: 40 BURSA 2. Şehirali,S., 1988. Yemeklik Tane Baklagiller. Ankara Üniv.Zir.Fak., Yayınları No:1089, Ders Kitabı:314. 3. Summerfield,R.J., Roberts, E.H., 1985. Grain Legume Crops. Collins ISBN 0-00-383037-3 4. Tarla Kontrol Prensipleri ve Formlar. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü, 72 s., Ankara. 5. Şehirali, S. 1989. Tohumluk ve Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Basımevi, 330 s., Ankara. |
Planlanan Öğrenme Etkinlikleri ve Öğretme Yöntemleri | : | Konu ile ilgili gerekli arazi ve laboratuvar çalışmaları |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | : | Makaleler |
Dersi Veren Öğretim Elemanları | : | Prof. Dr. Tolga Karaköy |
Dersi Veren Öğretim Elemanı Yardımcıları | : | Yok |
Dersin Verilişi | : | Ders dönemi boyunca gerekli teorik bilgi öğrenciye aktarılır. Devamında arazi ve laboratuvarda öğrenciye uygulamalı olarak teknik yeterlilik kazandırılır. |
En Son Güncelleme Tarihi: | : |
Ders Kodu | Ders Adı | Teorik | Uygulama | Laboratuvar | Yerel Kredi | AKTS |
---|
Teorik | Uygulama | Laboratuvar | Hazırlık Bilgileri | Öğretim Metodları | |
---|---|---|---|---|---|
1.Hafta | *Tane baklagillerin toprak verimliliğini koruma, artırma ve ekim nöbeti yönünden önemi |
||||
2.Hafta | *Baklagil köklerinde nodozite oluşumu ve buna etki eden fiziksel ve kimyasal faktörler |
||||
3.Hafta | *Bakteri aşılaması ve yararları, aşılama materyalinin hazırlanması |
*Bakteri aşılaması ve yararları, aşılama materyalinin hazırlanması |
|||
4.Hafta | *Tane baklagillerde ıslah yöntemleri |
||||
5.Hafta | *Mercimek yetiştiriciliği ve ıslahı |
||||
6.Hafta | *Nohut yetiştiriciliği ve ıslahı |
||||
7.Hafta | *Ara sınav |
||||
8.Hafta | *Bakla yetiştiriciliği ve ıslahı |
||||
9.Hafta | *Fasulye yetiştiriciliği ve ıslahı |
||||
10.Hafta | *Tane baklagillerin hastalık ve zararlıları |
||||
11.Hafta | *Tane baklagillerde dayanıklılık ıslahı |
||||
12.Hafta | *Tescilli çeşitler |
||||
13.Hafta | *Tane baklagillerin depolanması ve pazarlanması |
||||
14.Hafta | *Final sınavı |
Aktiviteler | Sayı | Süresi(Saat) | Toplam İş Yükü |
---|---|---|---|
Vize / Midterms | 1 | 22,00 | 22,00 |
Final / Final | 1 | 20,00 | 20,00 |
Ödev / Assignment | 1 | 10,00 | 10,00 |
Ders Sonrası Biresysel Çalışma / Individual study after lecture | 6 | 14,00 | 84,00 |
Seminer / Seminar | 1 | 22,00 | 22,00 |
Teorik Ders Anlatım / Theoretical Lecturing | 14 | 3,00 | 42,00 |
Ara Sınav Hazırlık / Preparation for midterm | 1 | 15,00 | 15,00 |
Final Sınavı Hazırlık / Preparation for final | 1 | 15,00 | 15,00 |
Uygulama / Pratik / Application / Practice | 1 | 2,00 | 2,00 |
Toplam : | 232,00 | ||
Toplam İş Yükü / 30 ( Saat ) : | 8 | ||
AKTS : | 8,00 |
P.Ç. 1 | P.Ç. 2 | P.Ç. 3 | P.Ç. 4 | P.Ç. 5 | P.Ç. 6 | P.Ç. 7 | P.Ç. 8 | P.Ç. 9 | P.Ç. 10 | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ö.Ç. 1 | 3 | 3 | 2 | 3 | 2 | 2 | 2 | 2 | 3 | 2 |
Ö.Ç. 2 | 3 | 3 | 2 | 2 | 3 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 |
Ö.Ç. 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 2 | 2 | 3 | 2 | 3 | 2 |
Ö.Ç. 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 3 | 5 | 3 | 4 | 4 | 3 |
Ö.Ç. 5 | 4 | 3 | 4 | 4 | 2 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 |
Ö.Ç. 6 | 5 | 4 | 5 | 5 | 3 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 |