Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Laboratuvar Yerel Kredi AKTS
TB5013 YEMEKLİK BAKLAGİLLERİN ÖZEL YETİŞTİRME VE ISLAHI 3,00 0,00 0,00 3,00 8,00

Ders Detayı
Dersin Dili : Türkçe
Dersin Seviyesi : Yüksek Lisans
Dersin Tipi : Seçmeli
Ön Koşullar : Yok
Dersin Amacı : Bu derste amaç, tane baklagil yetiştiriciliğinde modern yetiştiricilik uygulamaları, ıslah amaçları ve yöntemleri anlatılarak, verimliliğin nasıl arttırılabileceği ve günümüzde sürdürülebilir tarımda baklagillerin önemi hakkında bilgi vermektir.
Dersin İçeriği : Dünyada ve ülkemizde ekonomik öneme sahip olan yemeklik baklagillerin tarım teknikleri, toprak hazırlığı ekim bakım gübreleme gibi kültürel uygulamalar, yemeklik baklagillerde ıslah amaçları, döllenme ve çiçeklenme biyolojileri, kullanılan ıslah yöntemleri ana hatlarıyla dersin konularını oluşturmaktadır.
Dersin Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar : 1. Azkan,N., 2002. Yemeklik Tane Baklagiller (IV. Baskı), Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Ders Notları No: 40 BURSA 2. Şehirali,S., 1988. Yemeklik Tane Baklagiller. Ankara Üniv.Zir.Fak., Yayınları No:1089, Ders Kitabı:314.
3. Summerfield,R.J., Roberts, E.H., 1985. Grain Legume Crops. Collins ISBN 0-00-383037-3
4. Tarla Kontrol Prensipleri ve Formlar. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü, 72 s., Ankara.
5. Şehirali, S. 1989. Tohumluk ve Teknolojisi. Ankara Üniversitesi Basımevi, 330 s., Ankara.
Planlanan Öğrenme Etkinlikleri ve Öğretme Yöntemleri : Konu ile ilgili gerekli arazi ve laboratuvar çalışmaları
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar : Makaleler
Dersi Veren Öğretim Elemanları : Prof. Dr. Tolga Karaköy
Dersi Veren Öğretim Elemanı Yardımcıları : Yok
Dersin Verilişi : Ders dönemi boyunca gerekli teorik bilgi öğrenciye aktarılır. Devamında arazi ve laboratuvarda öğrenciye uygulamalı olarak teknik yeterlilik kazandırılır.
En Son Güncelleme Tarihi: :

  • 1 Tane baklagil yetiştiriciliği ve ıslahı konusunda güncel bilgileri analiz eder.
  • 2 Tane baklagillerin morfolojik ve agronomik özellikleri arasındaki ilişkileri ayırt eder
  • 3 Sürdürülebilir tarım uygulamalarında tane baklagillerin yerini belirler.
  • 4 Tane baklagillerde ıslah yöntemlerini öğrenir
  • 5 Tane baklagillerin depolanması ve pazarlanmasını öğrenir.
  • 6 Tane baklagillerde dayanıklılık ıslahını öğrenir.

Ders Kodu Ders Adı Teorik Uygulama Laboratuvar Yerel Kredi AKTS

Teorik Uygulama Laboratuvar Hazırlık Bilgileri Öğretim Metodları
1.Hafta *Tane baklagillerin toprak verimliliğini koruma, artırma ve ekim nöbeti yönünden önemi
2.Hafta *Baklagil köklerinde nodozite oluşumu ve buna etki eden fiziksel ve kimyasal faktörler
3.Hafta *Bakteri aşılaması ve yararları, aşılama materyalinin hazırlanması
*Bakteri aşılaması ve yararları, aşılama materyalinin hazırlanması
4.Hafta *Tane baklagillerde ıslah yöntemleri
5.Hafta *Mercimek yetiştiriciliği ve ıslahı
6.Hafta *Nohut yetiştiriciliği ve ıslahı
7.Hafta *Ara sınav
8.Hafta *Bakla yetiştiriciliği ve ıslahı
9.Hafta *Fasulye yetiştiriciliği ve ıslahı
10.Hafta *Tane baklagillerin hastalık ve zararlıları
11.Hafta *Tane baklagillerde dayanıklılık ıslahı
12.Hafta *Tescilli çeşitler
13.Hafta *Tane baklagillerin depolanması ve pazarlanması
14.Hafta *Final sınavı

  • 1 Vize : 40,000
  • 2 Final : 60,000

Aktiviteler Sayı Süresi(Saat) Toplam İş Yükü
Vize / Midterms 1 22,00 22,00
Final / Final 1 20,00 20,00
Ödev / Assignment 1 10,00 10,00
Ders Sonrası Biresysel Çalışma / Individual study after lecture 6 14,00 84,00
Seminer / Seminar 1 22,00 22,00
Teorik Ders Anlatım / Theoretical Lecturing 14 3,00 42,00
Ara Sınav Hazırlık / Preparation for midterm 1 15,00 15,00
Final Sınavı Hazırlık / Preparation for final 1 15,00 15,00
Uygulama / Pratik / Application / Practice 1 2,00 2,00
Toplam : 232,00
Toplam İş Yükü / 30 ( Saat ) : 8
AKTS : 8,00

P.Ç. 1 P.Ç. 2 P.Ç. 3 P.Ç. 4 P.Ç. 5 P.Ç. 6 P.Ç. 7 P.Ç. 8 P.Ç. 9 P.Ç. 10
Ö.Ç. 1 3 3 2 3 2 2 2 2 3 2
Ö.Ç. 2 3 3 2 2 3 2 2 2 2 2
Ö.Ç. 3 3 3 4 4 2 2 3 2 3 2
Ö.Ç. 4 5 4 5 4 3 5 3 4 4 3
Ö.Ç. 5 4 3 4 4 2 4 3 4 4 4
Ö.Ç. 6 5 4 5 5 3 4 3 4 4 4